Sirće

 

 

 

 

Sirće je prehrambeni proizvod dobijen sirćetnom fermentacijom raznih voćnih vina i alkohola, ali i drugih sirovina u zavisnosti od regije u kojoj se proizvodi. Najčešće je to sirovina koje ima u izobilju, pa tako u Italiji i Francuskoj prevladava vinsko sirće, u Engleskoj sirće od ječma, u Aziji se proizvodi od pirinča, a u Severnoj Americi jabukovo sirće.

Sirće se koristi u ishrani kao začin i konzervans, a odlično može poslužiti u domaćinstvu kao dezificiens jer usporava rast i ubija mikroorganizme, kao odstranjivač mrlja, vodenog kamenca i kao odlično biorazgradivo sredstvo za pranje prozora. Poznata je, takođe, njegova primena u farmaceutskoj industriji i pri izradi narodnih lekova.

Ukoliko izaberete pravo i koristite ga prema receptima, biće pravi saveznik vašeg zdravlja. A sada izaberite: jabukovo, alkoholno ili vinsko.


Jabukovo sirće

Zbog izvanrednog sastava, spektar ljekovitog dejstva jabukovog sirćeta na ljudski organizam je veoma širok. Ima antiseptičko dejstvo, poboljšava rad organa za varenje, pospješuje krvotok, stimuliše metabolizam, a samim tim i mršavljenje. Povoljno utiče na imunitet, pročišćava krvne sudove, smanjuje nivo holesterola.

  • EXTRA 4%
  • Dobijeno fermentacijom koncentrata jabuke i sirčetne kiseline
  • Zapremina 1L, 12 kom. transportno pakovanje
  • Zapremina 0,5L, 24 kom. transportno pakovanje

Alkoholno sirće

Alkoholno sirće se najviše koristi za konzerviranje povrća kojem daje svojstven ukus i aromu i dugo čuva njegovu svježinu, kao i vitaminski sastav. Može se koristiti kao kiseli začin.

 

  • EXTRA 9%
  • Dobijeno fermentacijom sirćetne kiseline i razrijeđenog etanola
  • Zapremina 1L, 12 kom. transportno pakovanje
  • Zapremina 0,5L, 24 kom. transportno pakovanje

Vinsko sirće

Vinsko sirće od davnina je poznato kao začin salatama i jelima od ribe, ali poznato je i kao narodni lek. Vinsko sirće pravi se od crnog ili belog vina, a što je vino kvalitetnije, to će i sirće biti bolje. Vinsko sirće sadrži sledeće minerale i elemente u tragovima: kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, gvožđe i bakar.

 

  • EXTRA 6%
  • Dobijeno fermentacijom vina i sirćetne kiseline
  • Zapremina 1L, 12 kom. transportno pakovanje
  • Zapremina 0,5L, 24 kom. transportno pakovanje